Situada a Palau Solità i Plegamans (Barcelona), K-Palau és un habitatge unifamiliar i aïllada construïda amb l’objectiu de reduir el consum energètic durant tot l’any i obtenir un elevat confort interior utilitzant solucions constructives típiques de la zona i estratègies passives.
Els propietaris, coneixedors del sistema de construcció passiu, volien una casa tradicional amb estructura de fusta i de molt baix consum energètic. L’habitatge s’orienta a SO i S, té una superfície construïda de 130 m² i un espai davanter per a ús de jardí i hort.
Gràcies a la seva estructura modular i de fusta preparada al taller de l’empresa Papik, l’habitatge ha estat construït en quatre mesos. Per obtenir el certificat de casa passiva, els ponts tèrmics s’han minimitzat al màxim, s’han instal·lat a les finestres vidres d’altes prestacions, i el test d’estanquitat realitzat (Blower Door) ha donat un resultat de 0,24 -per obtenir el certificat aquest resultat ha de ser com a màxim de 0,6-,
K-Palau, habitatge unifamiliar aïllat a la localitat de Palau-solità i Plegamans, és la primera casa passivhaus en clima mediterrani, i constitueix un exercici d'adaptació dels criteris de clima centreeuropeus propis de l'estàndard alemany Passivhaus al clima mediterrani. L'objectiu és reduir la demanda de calefacció i de refrigeració, utilitzant solucions constructives típiques de la regió com millor resposta d'adaptació al mig.
Aquest projecte presenta dues claus essencials: l'estalvi energètic (contrastant i comprovant les factures dels propietaris és d'un 76% respecte al seu anterior habitatge).
Construir minimitzant els recursos energètics externs fent servir estratègies passives, capaces de mantenir la calor a l'hivern i el fred a l'estiu, és factible i a K-Palau s'ha aconseguit limitar la demanda de calefacció a l'hivern. Creix l'interès per reduir el consum des del primer dia, durant tot l'any i en tota la vida útil de l'edifici. Senzillament és una arquitectura amb molt sentit, a més d'un elevat confort interior resultant.
Aquest habitatge unifamiliar aïllat situat a la localitat de Palau-solità i Plegamans, comarca del Vallès Occidental, es troba a tan sols 30 km de Barcelona. Els propietaris Mònica i Jordi, desconeixien el sistema de construcció passiu, encara que tenien molt clara la imatge de casa que desitjaven: una casa tradicional, amb estructura de fusta i de molt baix consum energètic.
S'ha maximitzat la il·luminació natural interior mitjançant obertures a sud i sud-oest. Aquestes obertures a diferència de les construccions convencionals estan calculades per aconseguir un equilibri entre guanys solars a l'hivern i el sobreescalfament d'estiu.
L'estructura de fusta és lleugera i fàcil de muntar. Els murs exteriors i interiors estan constituïts per un entramat de fusta amb protecció C2, Pinus Radiata i placa d'encenall de fusta, a banda i banda de l'entramat, tipus OSB-3 de 12mm tots dos amb certificació FSB. Aquest panell és molt important, ja que reuneix tres funcions: donar rigidesa al conjunt, de ser estanc a l'aire i al vent, però sempre permeable al vapor i finalment, constitueix interiorment la línia d'hermeticitat i estanquitat que anirà completament segellada a terra, coberta i parets.
El resultat del test de pressió ha obtingut un resultat sorprenent de 0,24, un dels resultats més baixos del moment a tot el món.
Murs. A la banda interior de l'estructura del mur, s'ha afegit una càmera per a instal·lacions amb doble placa de guix amb protecció al foc. Totes les instal·lacions discorren per aquesta càmera ben procedent de la solera o de sostre, deixant intactes els murs estructurals i sobretot el volum d'estanquitat del panell d'OSB interior.
Coberta. A manera similar al de les façanes, sobre l'entramat estructural previ i en pendent, es disposa un gruix d'aïllament seguit d'un entramat de llistons creuats per rebre la capa d'acabat.
La solució constructiva definitiva difereix segons la seva orientació. Per orientació S, SO, s'ha basat en cobertes i façanes sobreposades ventilades per refrigerar l'edifici a l'estiu i millorar la transpirabilitat de la fusta. Les façanes a pati davanter presenten canvis d'orientació de les lames de cedre envernissades a l'aigua i disposades sobre doble rastellat. La coberta de teula ceràmica sobre placa asfàltica impermeable.
La resta de façanes, laterals i del darrere, estan acabades amb placa d'aïllament exterior tipus Neopor de 6cms i revestiment continu.
L'aïllament tèrmic utilitzat és de cel·lulosa. Aquest aïllant vegetal, procedent del reciclatge de paper de diari (fusta) i sals bòriques, està tractat per evitar assentament o putrefacció. S'injecta en totes les càmeres de l'entramat estructural, tant murs com parets. El total de l'envoltant tèrmica és de 469m2. l'insuflació d'aquest material ajuda a aconseguir una gran estanqueitat.
S'han simulat en el programa de càlcul diferents estratègies emprades per reduir el sobreescalfament d'estiu: factor solar del vidre (superior al del vidre convencional), instal·lació de persianes en les orientacions sud i sud-oest (amb factor de protecció solar de l,40%), façanes i cobertes ventilades, i acumulació de calor a la solera construïda sense aïllament.
Pel que fa a la ventilació a l'estiu, s'ha simulat una ventilació diürna amb la VMC encesa, i el bypass desactivat automàticament. El cabal a l'estiu és 1,5 vegades el cabal d'hivern.
A la nit, la ventilació controlada estarà apagada i l'usuari obrirà les finestres per aconseguir càrregues de fred amb ventilació natural nocturna mitjançant obertura de finestres oposades i amb diferències de temperatura interior i exterior,
No hi ha sistema de calefacció ni de refrigeració com a tal en l'habitatge. S'ha instal·lat una estufa de llenya estanca en estar, amb una potència calorífica nominal de 5 kW. Tota la il·luminació de l'habitatge és tipus LED, així com els electrodomèstics d'alta eficiència energètica A +. La cuina és d'inducció amb campana de recirculació i filtre de carboni. La instal·lació d'aigua calenta sanitària es realitza a partir d'un aerotermos domèstic amb capacitat de 80 litres i amb aïllament del dipòsit. Totes les aigües de l'habitatge es recullen de forma separativa, per a reutilització posterior en hort.
El cost de construcció de l'habitatge està al voltant dels 1.200 euros/m2 (impostos, tècnics i fonamentació no inclòs.
Els propietaris de l'habitatge K-Palau, Mònica i Jordi, van realitzar aquestes valoracions sobre el funcionament del seu habitatge sostenible:
- «Hem aconseguit el que volíem? Sí, i ho diem amb convenciment. La comoditat de la qual gaudim és molt més gran que la que teníem a casa nostra anterior i suposem que és degut al tipus de construcció, els materials utilitzats i les condicions ambientals que es generen dins de la casa».
- «El consum mitjà que hem tingut en un any, tenint en compte que som dues persones i que tot és elèctric és aproximadament de 4,41 kw/dia. El consum energètic del nostre habitatge anterior (prorratejant al llarg de l'any el consum de gas de calefacció) era de 18,36 Kw/dia., I passant fred. El consum, només d'electricitat (amb cuina, calefacció i ACS de gas) era de 3 kW/dia ».
- «Fa anys que ens encuriosia els temes de sostenibilitat. No obstant això, no teníem coneixement que al nostre país, fins i tot tan a prop de casa, existís una empresa i uns tècnics preparats i disposats a construir cases sota l'estàndard Passivhaus. I molt menys, que estigués a l'abast de la nostra economia i pressupost».
Pipapub, Palau-solità i Plegamans, provincia de Barcelona 08184, España