Inauguració de la primera casa passiva certificada Passivhaus de Llinars del Vallès.
Llinars puja al tren dels municipis que ja compten amb una casa certificada Passivhaus, contribuint a revertir el canvi climàtic, frenar la dependència energètica i minimitzar la pobresa energètica.
La primera casa certificada Passivhaus de Llinars del Vallès s’inaugura aquest dissabte 19 de març amb una jornada de portes obertes a les 11h i un acte protocol·lari a les 13h al Carrer Sant Sadurní, 24 de Llinars del Vallès.
En primer lloc, a les 11h oferim una xerrada a càrrec de l’empresa constructora (Papik Cases Passives), una xerrada orientada a persones sense coneixements tècnics i premsa, on es podran conèixer de primera mà les característiques i els beneficis d’aquest tipus de cases.
Tot seguit, a les 13h s’inaugurarà oficialment la casa amb l’assistència de l’alcalde de Llinars del Vallès, l’il·lustríssim Sr. Martí Pujol i s’entregarà el guardó Municipis Passivhaus que acredita Llinars del Vallès com un municipi Passivhaus.
Llinars del Vallès és el 17è municipi català que ja compta amb una casa passiva Passivhaus (segons la base de dades Passivhaus ) posicionant-se entre els municipis pioners a construir les cases del futur i promoure un canvi de paradigma. Municipis que ja compten amb construccions d’aquest tipus: Sant Cugat (3), l’Arboç, Matadepera, Cantonigròs, Puigcerdà, Girona, Tona, Castelldefels, Castellterçol, Collsuspina, Girona (2), Moià, Palau-Solità i plegamans, Sant Quirze del Vallès, Oliana i Sitges.
Més enllà de les qüestions tècniques que expliquen el seu funcionament, aquestes cases aporten un gran benefici transversal perquè que impliquen un gran impacte en la societat i el medi ambient.
Es tracta de cases que tenen un baix (o nul) consum energètic per a garantir el confort interior, per tant, no cal que baixem la calefacció si hi ha un episodi com l’actual crisi energètica. Amb un baix consum, genera una gran sensació de confort. El secret és que la casa protegeix aquesta temperatura interior i evita que s’escapi cap a l’exterior i alhora evita que la temperatura de l’exterior es filtri a l’interior. A més utilitza sistemes passius per a escalfar-se amb el sol a l’hivern i mantenir-se fresc amb proteccions solars a l’estiu.
La casa redueix tant el consum que amb una petita inversió en energies renovables (plaques fotovoltaiques) podem aconseguir ser autosuficients o fins i tot productors nets d’energia renovable. D’aquesta manera és senzill també ser totalment autònoms si ho combinem amb la instal·lació de bateries. Aquests conceptes són molt atractius per al client final i per aquest motiu aquest sector es troba en creixement.
Però més enllà del valor afegit que obté el client, existeix un enorme valor afegit per al territori on es construeixen, ja que aquests béns immobles formen part del parc urbà. Aquest Parc urbà conforma el valor del territori amb un impacte directe en el món local i estatal perquè els beneficis perduraran en el temps i impactaran directament al territori. En l'àmbit pràctic podem dir que un parc urbà d’altíssima eficiència energètica redueix les possibilitats de patir pobresa energètica, perquè necessiten molt poca energia per garantir el confort interior. Reduirà la hipoteca energètica del territori i, per tant, enriquirà els seus habitants i de retruc el territori, augmentarà la sobirania energètica i redueix la dependència energètica de l’exterior, es poden reduir grans infraestructures de transport i generació d’energia (centrals elèctriques, MAT, grans parcs fotovoltaics, aerogeneradors...) reduint l’impacte d’aquestes infraestructures en el territori. Aquest paradigma a més ajuda a reduir el canvi climàtic i de retruc ajuda a augmentar la salut pública, evitant tractaments i morts prematures, ja que ajuda que l’aire estigui menys contaminat i les cases de Papik Cases Passives absorbeixen més CO₂ del que emeten en ser construïdes.
L’empresa constructora, Papik Cases Passives, ubicada a Sant Cugat del Vallès, s’ha convertit en els darrers anys en un referent en la construcció de cases passives a tot el territori català.
Una casa passiva és una casa de molt alta eficiència energètica, capaç de garantir un gran confort interior reduint la despesa energètica i econòmica al màxim, arribant, en alguns casos a generar més energia de la necessària, convertint-se en productora d’energia. A banda, la certificació Passivhaus, ofereix uns mètodes i criteris per a poder garantir que una casa compleix amb els requisits necessaris en què es basa aquest estàndard. Els cinc principis Passivhaus són:
La certificació Passivhaus està adaptada a cada clima, de manera que s’aconsegueixi sempre un gran confort sense despesa energètica tant en climes freds com càlids. En l’actualitat la certificació compta amb tres categories, l'estàndard que implica la construcció d’una casa d’altíssima eficiència energètica, la certificació plus que implicaria que la casa és autosuficient generant l’energia que consumeix i la certificació prèmium que significa que la casa produeix més energia de la que necessita i per tant, és productora neta d’energia.
Les cases de Papik Cases Passives, construïdes amb materials naturals i sostenibles es poden emmarcar en l’àmbit de la bioconstrucció. S’utilitza la fusta com a material estructural, sempre certificada sota l’estàndard FSC que garanteix que per cada arbre tallat se’n planta un altre. Aquest fet impulsa una indústria forestal que revitalitza el territori i ajuda a generar meses forestals gestionades i cuidades, evitant riscos com els incendis forestals.